viernes, julio 28, 2006

RUTES PER CAPDEPERA


En aquest espai us proposam quatre rutes que podeu realitzar dins el municipi de Capdepera, algunes d’elles realitzables en cotxe i d’altres que exclusivament s’han de fer a peu o que en alguns trams es poden fer en vehicle i en d’altres no.

  • De sa Creu Vella a Es Telégrafo: La Creu Vella és el lloc on just comença el municipi, està situada al km 72 de la carretera c-715 a la banda dreta en direcció a Capdepera. Allà mateix on hi ubicam la partió d’un camp de golf amb la possessió de Sos Sastres, al voltants de la qual hi ha el poblat talaiòtic de Sos Sastres del qual queden molt poques restes. Al sud-est d’aquest conjunt talaiòtic hi trobam el camí Reial (camí de ferradura d’origen medieval que va fins el camí de son Mangol).

Tornant al mateix punt de partida a la dreta de la carretera hi ha el molí de s’Alzinar i si continuam per la carretera fins a l’entrada del poble trobarem els Rentadors des Pou des Camí al costat de la Creu de Terme o creu de s’Escorxador. En aquest punt comença el carrer Roses, a la dreta de la creu, i des d’allà podem anar direcció cap a Cala Mesquida. Quan arribam a l’entrada de la urbanització ens desviam cap a la dreta i arribam fins a la platja on hi ha el sistema dunarde sa Mesquida. Es tracta d’un sistema dunar ben estructurat i de considerable extensió (és el més actiu de Mallorca). Entre les dunes que conformen aquest sistema la més coneguda és el Munt Gros que es va desplaçant cap a l’interior i avui dia ja ha arribat a la zona de pinar. En alçar la vista ens trobarem amb el puig des Telégrafo i identificarem la torre de Son Jaumell. La pujada a aquest puig és forta i dura més o manco una hora. Si tornam al punt de partida, al carrer roses, en lloc de desviar-nos cap a cala Mesquida, ens podem desviar a la dreta cap el camí de cala Moltó on hi trobarem les cases de son Jaumell.

  • Capdepera, nucli urbà: Començam al carrer Ciutat cantonada amb el carrer de son Gargori on hi trobam l’antic escorxador avui convertit en escoleta infantil. Seguint carrer amunt al número 39 hiha Ca’n Piricus, casa senyorial de principis de segle XIX on visqué Elionor Servera, esposa de Joan March. Aquesta casa és actualment la biblioteca Municipal i l’Escola d’Adults. Continuat cap amunt per la costa de’n Copet, a la dreta hi podem observar la part posterior de l’edifici de la Caixa de Pensions i Estalvis. Uns metres més endavant hi ha la parròquia de Sant Bartomeu. Ben davant la parròquia hi ha Ca’n Creu d’Inca, casal del s. XIX que actualment s’utilitza com a sala municipal d’Exposicions. Continuam el camí pel carrer Ciutatfins arribar a la placeta de sa Creu on començam el recorregut pel nucli més antic de Capdepera. Girant cap a l’esquerra comença el carrer Major que condueix a la plaça des Sitjar on s’hi troba ubicat l’Ajuntament, edifici construit a principis del s.XIX. Si seguim per amunt a mà esquerra hi trobam dos carrerons sense sortida que es caracteritzen pel seu regust medieval. Després d’un revolt de cases, girant cap a la dreta arribam a la plaça Vella on hi ha la casa del Mestre de son Not. A la dreta surt el carrer Alt on apareixen les restes d’unes torres albarranes que tenien la funció de defensa del nucli fortificat.Per la banda esquerra surt al carrer del Castell que porta fins a la fortificació.

  • El Castell: A la fortificació es poden observar dues portes d’entrada tot i que només se n’utilitza una, la més petita, que es coneix amb el nom de Portalet. L’altra més grossa és la Porta del Rei en Jaume però és de més difícil accés.

La murada defineix un espai quasi triangular, en què hitrobam quatre torres conegudes amb els següents noms: Des Costerans, Sa Boira, Ses Dames i d’en Banya. En entrar a la fortificació, a banda i banda del caminet que dibuixa el recorregut pel castell, hi podem observar unes restes de les cases que habitaven els moradors del castell. Seguint per amunt, quan arribam ben al mig de la fortificació observam un edifici gran, és la casa del Governador que va arribar a Capdepera al s. XVIII. Encara més amunt, a la part més elevada del Castell hi trobam la torre d’en Miquel Nunis que és d’origen musulmà. El seu aspecte actual és fruit de la construcció, a finals de s. XIX,d’un molí fariner al seu interior. Ben a prop de la torre hi trobam l’esglesieta que en un principi només ocupava el primer tram de l’actual. L’antic altar està situat a la dreta i a sobre hi ha la talla d’un Crist gòtic de fusta de taronger. L’església però, es va haver de fer més grossa a mesura que la població va anar creixent fins que va quedar amb l’aspecte que té actualment.

  • Des Carregador al moll de Cala Rajada:començam a la plageta des Carregador que és el principi de la badia de Cala Rajada. Pujant uns metres pel carrer Amfós arribam a la Capella des Carregador anomenada de Santa Catalina Tomàs. Baixant per la carretera cap a la mar, a la dreta trobam una sèrie de cases d’estiueig molt interessants de ser contemplades per mor de l’esquema que presenten semblants als escars. Si seguim per aquesta carretera passarem per n’Aguait i arribarem fins a sa Pedruscada on hi ha un petit mollet ple d’antics escars avui convertits en cases d’estiueig. Continuant pel Sendero de las Pitas (per la vorera de la mar) arribam fins a Orient, casa coneguda també amb el nom de Ca s’Americà Tacó. Des d’aquí podem seguir fins arribar al Caló Vermell i després a la platja de Son Moll i a l’avinguda Amèrica que, juntament amb el passeig Colón conformen el conegut com a passeig marítim o passeig vermell ben al mig del qual hi trobam Na Ferradura (antigament drassana on es construien vaixells). Si voltam a la dreta passarem pel carrer Tritó i en arribar al carrer Magallanesgirarem a la dreta cap al carrer d’Elionor Serveraon trobam la plaça dels Pins. Gairebé davant aquesta plaça, a l’esquerra, en trobam una altre que dóna a la mar i és coneguda amb el nom de plaça Castellet. Continuant pel carrer d’Elionor Servera en arribar al carrer Ramón Franco giram a l’esquerra, llavors serem davant la parròquia de la Mare de Déu del Carme. Altre cop situats al carrer Elionor Servera podem continuar el recorregut fins que arribem a la plaça dels Mariners i al Port.

  • Del Moll fins a sa Torre Esbucada: Cal esmentar que aquest itinerari es pot fer continuant l’anterior. Si anam vorejant el moll fins arribar al fons voltarem a l’esquerra pel passeig de ses Àmfores que parteix des de la murada del port i arriba fins a cala Gat. Per arribar aquí, també es pot pujar pel carrer de la Torre Cega i girar a l’esquerra pel carrer Joan March on hi ha l’accés als jardins del Palau de can March. Justament aquí on ara hi ha el palau hi havia la Torre Cega (s.XV-XVI) la funció de la qual era defensar Cala Rajada (s’anomena torre cega perquè des d’ella no es podia veure cap altre torre de defensa). Si tornam al carrer Elionor Servera i seguim per amunt arribarem al far que es va construir el 1861 a58 metres sobre el nivell del mar. No molt lluny del far hi ha la torre Esbucada, anomenada així per mor del seu aspecte ja que va ser derruida pels anglesos l’any 1808.

  • Canyamel: Començarem aquest itinerair a la Torre de Canyamel situada a la banda esquerra de la carretera que du fins a aquest nucli. La torre és d’origen musulmà i temps enrera tenia les funcions de vigilar la vall i la costa. Si continuam carretera endavantno molt enfora de la torre trobam una paret de pedra seguida d’un enreixat de filferro, en aquest punt ens detidrem i mirant cap a les muntanyes podrem el puig de l’Àngel al peu del qual hi ha el navetiforme de l’Àngeljust devora un antic forn de calç. A uns 100 metres d’aquest hi ha dos navetiformes adossats, un d’ells de 18 metres de longitud. Podem continuar per la mateixa carretera fins que arribem a una rotonda, a la dreta ens queda la urbanització Costa de Canyamel i a l’esquerra Canyamel.

-El poblat talaiòtic, Es Claper des Gegants: per arribar a aquest poblat hem de tornar fins a la carretera que porta a Capdepera. En direcció al poble, gairebé a la meitat, hem de girar a l’esquerra per un encreuament que també porta a les Coves. A l’altura del km 7 hi ha un camí que fa partió amb un camp de golf i just al costat un caminet que porta fins al poblat. Dins el recinte (4.800 m2) hi ha un gran nombre d’habitacions i fora hi podem observar tres cisternes excavades a la roca que servien per enmagatzemar aigua de pluja.

- Les Coves i s’Heretat: Tornam a la carretera i arribam fins al torrent de Canyamel al final del qual hi ha un molí d’aigua ubicat dins la possessió de Canyamel. Seguint la carretera fins a la platja al costat de l’hotel Coves hi ha un camí que porta fins a les Coves de s’Ermità, situades a un extrem del Cap Vermell a 150 metres d’altitud. Des de les Coves, tornatn a baixar pel mateix camí, més o menys un quilòmetre, podem arribar fins a les dues atalaies que hi ha sobre el Cap Vermell i que són conegudes amb els noms de: Torre Vella des Cap Vermell i Talaia Nova des Cap Vermell. Per finalitzar aquest recorregut podem retrocedir en direcció a Capdepera fins que a ma dreta trobam un camí que porta a les cases de s’Heretat, una de les possessions més antigues del municipi en la qual encara es conservauna torre de defensa construida a finals del segle XVI.

2 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

7:04 a. m.  
Anonymous Anónimo said...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

10:16 a. m.  

Publicar un comentario

<< Home